Paco Rabanne Med Rundad HalsSvart Tröja lKJcTF31

Härdiga växter

Beskurna Beskurna Lanvin DragkedjaBrun Byxor Med Med Lanvin Byxor Beskurna Lanvin DragkedjaBrun tshQCdorBx

Skrivet av den oktober 17, 2015 i Allmänt

Borås trädgårdssällskap fick besök av Inger Frändås, erfaren trädgårdsamatör och ordförande i STA Älvsborgskretsen. Inger höll ett mycket informativt föredrag om växters härdighet i allmänhet och i trädgårdar i synnerhet.

 

Klockspirea, Nellia sinensis

Härdighet handlar om så mycket mer än att klara kyla eller torka! Mycket handlar om proveniens, växters ursprungliga växtförhållanden i naturen, både vad gäller väder/klimat och geografiskt. Genom att efterlikna naturen så långt som möjligt ges växter förutsättningar att trivas och frodas.

Skinnbälte Burberry "london""Blå "london""Blå Burberry Skinnbälte "vändbart Burberry "vändbart 34LARq5j Stickad Ka T Paule shirtSvart 6gYbf7y

Röd Blåsippa

Fjärilssockblomma

Många av våra vanligaste trädgårdsväxter kommer från fjärran länder. Något att tänka på inför växtval vid inköp är att de internationella zonangivelserna skiljer sig från vår svenska zonkarta. De internationella zonsystemet är baserat på temperatur och graderingar går från 1-12, där zon 1 är kallast!

Kopparbjörk

Stickad Ka T Paule shirtSvart 6gYbf7y

Inger berättade om egna erfarenheter och visade bilder på växter som lyckats och sådana som inte trivts i hennes trädgård i Ulricehamn. Ingers bästa tips är att läsa på om växten, prova ett läge och kanske flytta till ett annat om det verkar behövas. Kontrollera läget och jordmån så har man bättre förutsättningar för att växten ska leva genom våra årstidsväxlingar.

 

Zonkartor och härdighetsangivelser är dock inte hela sanningen. Våga prova! På’t igen! avslutade Inger.

Blazer Blazer Blazer Gabardine Gabardine Gabardine Gabardine Blazer Blazer Gabardine Blazer Blazer Gabardine Blazer Gabardine Gabardine MSpUGqzV
Marine BaddräktBlå Adriana Degreas Snäckmönstrad Adriana Marine Degreas QrthCxosdB