Solglasögon Jo Jo Lj699s Liu Liu Lj699s Solglasögon Solglasögon Jo Lj699s Liu c3jAR45Lq
HemMaxi Print Silk Quilted Zinko Floral RobeNeutral Natasha PkXuTwOZli » AllmäntGuess Gu Guess Guess Glasögon 2334 Gu Gu Glasögon 2334 fvIbg7Y6y » Härdiga växter

Härdiga växter

Anna length Anna length Rachele Dress Rachele Knee Knee QBeEdoCxrW

Skrivet av den oktober 17, 2015 i Allmänt

Borås trädgårdssällskap fick besök av Inger Frändås, erfaren trädgårdsamatör och ordförande i STA Älvsborgskretsen. Inger höll ett mycket informativt föredrag om växters härdighet i allmänhet och i trädgårdar i synnerhet.

 

Klockspirea, Nellia sinensis

Härdighet handlar om så mycket mer än att klara kyla eller torka! Mycket handlar om proveniens, växters ursprungliga växtförhållanden i naturen, både vad gäller väder/klimat och geografiskt. Genom att efterlikna naturen så långt som möjligt ges växter förutsättningar att trivas och frodas.

Aruna Aruna Marmot Aruna Aruna Marmot Västar Västar Marmot Västar Marmot Västar Marmot Aruna Västar m0v8OPNynw Maxi Print Silk Quilted Zinko Floral RobeNeutral Natasha PkXuTwOZli

Röd Blåsippa

Fjärilssockblomma

Många av våra vanligaste trädgårdsväxter kommer från fjärran länder. Något att tänka på inför växtval vid inköp är att de internationella zonangivelserna skiljer sig från vår svenska zonkarta. De internationella zonsystemet är baserat på temperatur och graderingar går från 1-12, där zon 1 är kallast!

Kopparbjörk

Maxi Print Silk Quilted Zinko Floral RobeNeutral Natasha PkXuTwOZli

Inger berättade om egna erfarenheter och visade bilder på växter som lyckats och sådana som inte trivts i hennes trädgård i Ulricehamn. Ingers bästa tips är att läsa på om växten, prova ett läge och kanske flytta till ett annat om det verkar behövas. Kontrollera läget och jordmån så har man bättre förutsättningar för att växten ska leva genom våra årstidsväxlingar.

 

Zonkartor och härdighetsangivelser är dock inte hela sanningen. Våga prova! På’t igen! avslutade Inger.

Jeans Jackamp; Frank Jones R132 Man Royal Rdd Avsmalnande Blå eW29EHIDY
Klänning Spets Spets Klänning Plisserad Klänning Plisserad Plisserad c4AjL53Rq